Jäsenhuone|Työhuone

Raimo "Rape" Helander In Memoriam

18.3.2016

Koko Honkaperhe ja etenkin FC Honka saivat viime viikonvaihteessa suruviestin, kun seurassa pitkään vaikuttanut Raimo Rape Helander siirtyi ajasta ikuisuuteen. Vielä viime vuoden huhtikuussa hän vietti kotonaan Mankkaalla 80-vuotispäiviään.

 

Rape tuli Hongan toimintaan mukaan 60-luvulla. Aikaisemmin hän oli vaikuttanut JU-58:ssa Laaksolahdessa. Hän oli mukana ensin Tapiolan nappulaliigassa ja sitten Hongan junioritoiminnassa. Vuosikymmenen vaihteessa hänestä tuli päätoiminen Tapion Hongan toiminnanjohtaja. Tehtäviä riitti, sillä Tapion Hongan kolme pääjaostoa koripallo, jalkapallo ja jääkiekko työllistivät paljon. Etenkin koripallo oli silloin Suomen ykkönen voittaen useita mestaruuksia. Joukkueessa pelasi silloin myös Suomen ensimmäiset amerikkalaispelaajat. Ja toiminnanjohtajalla oli tietenkin järjestelyvastuu kaikista Tapiolan yhteiskoululla pelattavista kotiotteluista. Katsojia riitti, vaikka tilat olivat ahtaat, mutta silti tunnelmaa riitti.Toiminta Tapion Hongassa jatkui näihin päiviin asti Tapion Hongan tuen kautta, joka on jakanut tukia jalkapallolle, koripallolle ja jääkiekolle. Rapella oli suuri mesrkitys siinä, että Tapiolan apteekin apteekkarin perintö tuli Tapion Hongalle.
Toiminnanjohtajan tehtävien lisäksi hommia riitti jalkapallon ja jääkiekon juniorien valmennustehtävissä sekä hieman myös käsipallossa. Jääkiekossa Rapen valmentama 59-poikien joukkue voitti Raumalla SM-hopeaa. Myöskin nykyisin tuntematon kilpailu eli jääkiekon Korttelikiekon mestaruus tuli Tapiolan joukkueelle. Helsingin jäähallissa oli paikalla 3.500 katsojaa ja ottelun jälkeen joukkue kulki limusiineilla Helsingin kaupungin läpi.
Mutta ei tässä kaikki. Rape jaksoi lisäksi toimia vielä Suomen Palloliiton nuorisovaliokunnassa sekä 18-vuotiaitten maajoukkueen huoltajana. Sieltä tuli ehkä erittäin harvinainen saavutus kun 18-vuotiaitten maajoukkue saavutti vuonna 1975 EM-kisoissa hopeaa häviten finaalissa jatkoajalla Englannille 0-1. Joukkueen valmentaja toimi toinen Rape eli Rape Marttinen Mikkelistä. Joukkueessa pelasi mm. suomalainen jalkapallolegenda Atik Ismail. Saavutus on Suomen juniorimaajoukkueiden paras saavutus.
Vuonna 1975 Tapion Honka jakaantui kolmeen erilliseen seuraan FC Honkaan, Tapiolan Honkaan ja Jäähonkaan. Samalla Rape siirtyi siviilihommiin työelämässä.
Hän vaikutti edelleen taustalla sekä miesten että naisten edustusjoukkueissa sekä muutenkin jalkapallossa ja oli vuonna 1976 perustetun jalkapallon suurturnauksen, Helsinki Cupin perustajajäsen, yhdessä Raimo Konkolan ja KäPan Väinö Isoniemen kanssa. Hänestä oli hienoa olla mukana vaikuttamassa FC Hongan nousuun miesten ykkösdivariin sekä vuonna 2006 FC Hongan nousuun Veikkausliigaan samoin Suomen Cupin voittoihin sekä miehissä että naisissa. Hän vastasi myös pitkään miesten joukkueiden otteluja edeltävistä pelaajien tarjoiluista.
Ansioistaan Rape on palkittu monin eri tavoin, esimerkkinä Suomen Palloliiton kultainen ansiomerkki sekä Espoo-mitali.
Kaikki pitivät Rapesta ja arvostivat häntä. Häntä tullaan kaipaamaan kaikkien jalkapallon pelaajien, toimihenkilöiden sekä seuraajien toimesta.

 

Lepää Rauhassa Rape!


Rapen muistoa kunnioittaen,

FC Honka ry