Jäsenhuone|Työhuone

Tapion Honka 60v 18.2.2017

6.3.2017

Tapion Hongan merkki


Tapiolaa alettiin rakentaa vuonna 1952 ja ensimmäiset rakennukset valmistuivat jouluksi 1953.
Espoossa toimi vahvoja urheiluseuroja entuudestaan eli Esbo IF, EBK, Leppävaaran Sisu sekä Kauniaisissa GrIFK ym.
Tapiolan alueella ei siihen aikaan ollut laajaa asutusta, mutta asutuksen kasvaessa uuden urheiluseuran tarve tuli ilmeiseksi. Tapiolassa toimi jo Tapiolan Otso. Vuonna 18.2.1957 perustettiin urheiluseura, jolle perustava kokous ei keksinyt nimeä. vaan nimi jätettiin uuden johtokunnan päätettäväksi. Nimestä järjestettiin kilpailu, mutta johtokunta oli omasta mielestään kilpailuehdotuksia viisaampi ja päätti nimeksi Tapion Honka Nimeä ei haluttu yhdistää suoraan Tapiolaan. Nimi oli Tapiolaan liittyvä, mutta alkuosa oli lyhennys.
Perustavassa kokouksessa oli paikalla 25 henkilöä ja seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Pentti Lehtomäki.
Tapion Hongan puheenjohtajina ovat toimineet seuraavat henkilöt:
1957 Pentti lehtomäki
1958-59 ja 1961 Jarmo Kurkela
1960 Kalevi Savolainen 
1962 Mikko Iire
1963 Esko Raessalo
1964-65 Helge Jalanko
1966 Ilmo Iivonen
1967 Esko Paalanen
1968-69 Esko Raessalo
1970-74 Seppo Westerlund 
1975 Kyösti Ihalainen
1977 Veikko Santala
1978 Veikko Juutilainen
1979 Tuula Grundström
1980 Kyösti Ihalainen
1981- Leo Ahlbom
Nykyisin Tapion Hongan nimissä urheilua ei harrasteta ollenkaan. Nimen perinnettä ylläpitää Tapion Hongan tukisäätiö, joka jakaa vuosittain avustuksia lähinnä jalkapallolle, koripallolle ja jääkiekolle. Tukisäätiö sai pesämunan perinnön kautta, kun Tapiolan apteekkari Ester Fagerlund antoi Hagalunds ungdomsförenings-nimiselle yhdistykselle melkoisen perinnön. Sellaista yhdistystä ei ole Tapiolassa koskaan ollut, joten perinnönsaajaksi päätettiin pitkällisten keskustelujen jälkeen Tapion Honka. jäljet johtivat kuitenkin siihen, että silloinen Tapion Hongan toiminnanjohtaja Raimo Helander oli vienyt Ester Fagerlundin 80-vuotispäivillä tämän asunnolle Kirkkonummelle 4 Tapiolan nappulaliigan pelaajaa peliasuissa onnittelemaan syntymäpäiväsankaria. Näistä pelaajista yksi oli nykyinen coach Kari eli Kari Helander.
Tapion Honka on ollut mukana monen urheilulajin syntyvaiheissa mukana ja vaikuttanut moniin tuhansiin espoolaisiin perheisiin eri urheilulajeissa ja vaikuttaa vahvasti edelleen. Jalkapallossa. koripallossa, yleisurheilussa on mukana pelkästään noin 5.000 luetteloitua pelaajaa. Perustamisen aikaiset lajit olivat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, yleisurheilu, uinti, keilailu, naisvoimistelu ja myös pesäpallo. Seuraavina vuosina ovat mukana olleet myös lento-, käsipallo- ja jääpallo, pöytätennis. Myös Tapiolan nappulaliiga on toiminut Tapion Hongan alaisena.
Monet näistä lajeista erikoistuivat hiljalleen omiksi seuroikseen kun yleisurheilusta tuli Tapiot, Vahva ja laadukas yu.seura, joka vuonna 216 voitti Kalevan Maljan. Naisvoimistelusta tuli Tapiolan naisvoimistelijat ( nykyisin Tapiolan voimistelijat), keilailusta tuli Suomen huippukeilailuseura Tapiolan Patteri, uimareista tuli Tapiolan Uimarit. Pesäpallon ura jäi lyhyeksi. Jalkapallo, jääkiekko ja koripallo jatkoivat Tapion Hongan nimissä vuoteen 1976 asti, jolloin jaostot eriytyivät omikse seuroikseen eli silloin muodostuivat FC Honka, Korishonka ja Jäähonka. Näistä Korishonka oli Suomen huipulla 1960-1970 .luvun molemmilla puolilla. Jäähonka keskittyi 1970-luvun puolivälistä alkaen pelkästään junioriseuraksi ja toiminta jatkuu nykyisin Bluesin alueseurana. FC Hongan laadukas junioritoiminta on aina ollut Suomen kärkitasoa. Miesten ja naisten puolella päästiin nauttimaan maan huipputasosta, kun miehet ja naiset nousivat SM-sarjatasolle 2000-luvulla ja menestyivät hyvin. Miehet nousivat liigaan 2005 Pallohongan nimellä ja yleisö viihtyi katsomossa kun pelit olivat viihdyttäviä. Loppu tuli, kun miesten toiminnasta vastannut Pallohonka ajautui konkurssiin 2014 ja tällä hetkellä uutta nousua haetaan Esport Hongan kautta. Joukkue nousi viime syksynä ykköseen ja tavoittelee nousua liigaan vuonna 2017.
Helsinki Cupin kolmesta perustajajäsenestä kaksi oli Hongasta eli Raimo Helander ja Raimo Konkola.
Espoolaisilla korkeimman sarjatason joukkueille on aina ollut yhteinen ongelma eli talous on harvoin ollut riittävällä tasolla toiminnan pyörittämiseksi. Ja niin toiminta loppuu, kun rahat eivät riitä. Pelillistä menestystä Espoossa voisi hyvinkin riittää.
Tässä oli lyhyt kertomus Tapion Hongan historiasta.
Tapion Hongan merkki luotiin perustamisvuonna ja sitä ei ole sen jälkeen muutettu. Jos joku lukija löytäisi merkin, niin toivon mukaan sen saisi yhdistettyä tähän juttuun.

-Raimo Konkola-