Jäsenhuone|Työhuone

Raimo Konkolan terveiset 42. Hesa Cupin alkaessa

10.7.2017

Maanantaina alkaa 42. Hesa Cup. Helsingin kentät täyttyvät innokkaista futaajista, joille syntyy tulevan viikon aikana hienoja muistoja peleistä ja kaikesta muusta cup-tunnelmasta.

Silloin kun vuoden 1974 aikana, kun Helsinki Cupia suunnitelimme, ei meillä ollut minkäänlaista kuvitelmaa siitä, että jonain vuonna kuten nyt 2017 turnaukseen voisi osallistua 1318 joukkuetta 18 eri maasta. Olisimme pitäneet sitä mahdottomana, mutta onneksi emme osanneet katsoa tulevaisuuteen
Vuosien mittaan olemme päässeet nauttimaan hienoista ulkolaisista vieraista. Parhaiten ovat jääneet mieliin Real Madridin A-junnut, Tahuichin joukkueet, monivuotinen vieraamme Jockey ja muut Brasilian joukkueet sekä paljon muita joukkueita. Monta vuotta olivat Hesa Cupin vieraana myös Smenan taitavat joukkueet Pietarista. Heistä on ehkä paras omin muistoni joukkueeni voitto79-poikien finaalissa C15 pojissa, kun voitimme Smenan maalein 2-1.Edes pelaajien omat vanhemmat eivät jaksaneet uskoa voittoon tietenkin toivoen parasta. Yksi vanhemmista oli Suomen maajoukkueen pitkäikäinen kova maalintekijä Jyrki Nieminen. Mestaruus oli minun ensimmäinen Hesa Cupissa vastuuvalmentajana ja tietysti myös minulle ikuinen muisto. Pojat huolehtivat, että suihkussa tuli käytyä vaatteet päällä niin kuin tapoihin kuului.
Yksi asia Hesa Cupista on etenkin espoolaisille joukkueille merkittävä. Helsinki Cupin otteluista valtaosa pelataan hyvillä nurmilla. Espoossa on ainoastaan neljä nurmikenttää, joista kaksi on varattu pelkästään aikuisten pääsarjatason peleihin (Tapiola ja Leppävaara), Otaniemi on huonossa kunnossa ja Kauklahden nurmella vähän vuoroja futikseen. Sen sijaan tietenkin Espoossa on paljon erinomaisia tekonurmikenttiä, joita Espoon kaupunki itse on rakentanut sekä lisänä seurojen omat hankkeet. Hiekkakentillä ei Espoossa juuri harjoitella eikä pelata. Kenttätiilanne on jalkapallon suhteen hyvä ja paranee koko ajan.
Monet valmentajat eivät nykyisin aina ymmärrä, kuinka iso merkitys Hesa Cupilla on pelaajille. Tästä johtuu, että vanhempien ikäluokkien kilpailullinen taso ei aina oli niin kova kuin se on ollut aikaisemmin. Aikoinaan Hongan A-junnujen voitettua Hesa Cupin joukkueen legendaarinen KäPassa ja Hongassa toiminut Tatu Lehestö totesi jälkeenpäin, ettei hän ollut koskaan oikein ymmärtänyt, kuinka tärkeää Hesa Cupin voittaminen oli jopa A-pojille. Samaa voi lukea Mikael Forssellin haastatteluista nuoruusvuosistaan jalkapallon parissa. Hesa Cupin voitot ja pelit olivat hänelle tärkeitä ja muistorikkaita.
Kiitän Hesa Cupin toimiston työtä tämän vuoden turnauksen hyväksi. Suuri ulkolaisten määrä ja ennätyksellinen kokonaisjoukkuemäärä ovat osoituksia työn onnistumisesta.
Hesa Cupin johdolle esitän toivomuksen siitä, että oltaisiin valmiita satsaamaan yhden tai kahden huippujoukkueen saamiseksi tulevina vuosina turnaukseen. FC Barcelona on ollut useita vuosia vieraana Tukholmassa Lennart Johansson Academy trophyssä. Vastaava vierasjoukkue toisi turnauksen pelureille hienoja kokemuksia ja elämyksiä huippujuniorijoukkueesta. Samalla saisimme myös Suomen ikäluokan parhaimmistoa Helsinkiin. Kustannus ei isolle organisaatiolle voi olla liian suuri. Olen joskus vuosia sitten hankkinut Ajaxin Amsterdamista kolmena vuonna Suomeen.
Kiitokset myös Helsingin kaupungille nurmikenttien saamisesta turnauksen joukkueiden käyttöön. Aina se ei onnistunut näin hyvin.
Olen ollut mukana valmentajana kaikissa Helsinki Cupin turnauksissa ja omalta osalta osaltani alkaa siten nyt myös 42. vuosi. Joukkueita on ollut valmennuksessa Hesa Cupissa liki 70 joukkuetta, koska usein olen valmentanut 2-3 joukkuetta. Tänä vuonna joukkueeni on Honka 03 Barca, joka aloittaa pelinsä huomenna klo 12:15 Siltamäen nurmella vastassa JäPS. Muut alkulohkon pelit pelataan seuraavasti:
ma klo 15:45 Käpylä 12 N Boo FF Ruotsi
ti klo 08:00 Tali PK-35
ti klo 13:55 Töölö 1 Jockey Brasilia
ke klo14:50 Töölö 1 Nömme United Viro
Hyvää Hesa Cuppia kaikille futaajille ja vanhemmille