Jäsenhuone|Työhuone

FC Honka 07 siirtyy ikäluokkamalliin. Kaikki uudet pelaajat ovat tervetulleita – infotilaisuus 29.10.

22.10.2014

Honka 07 joukkueet lyövät hynttyyt yhteen ja siirtyvät ensimmäistä kertaa FC Hongan junioritoiminnan historiassa ikäluokkamalliin. Näin syntyy suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja huomattavasti pelaajaystävällisempää juniorijalkapalloa.

 

Toiset tähtäävät ammattilaisiksi, toiset haluavat rennompaa palloilua kavereiden kanssa. Kaikkien junioripelaajien tukeminen on FC Hongassa kuitenkin yhtä tärkeää.


 

Perinteisesti nappulajalkapallotoiminta on hoidettu omistautuneiden vanhempien voimin. Ikäluokan sisällä on toiminut itsenäisesti monta eri joukkuetta. Näin on ollut myös FC Hongassa, jossa vuonna 2007 syntyneet pelaajat ovat tähän asti jakautuneet kolmeen eri joukkueeseen: Raketit, Kotkat ja Jaguaarit. Ikäluokkamalliin siirryttäessä kentillä nähdään edelleen raketteja, kotkia ja jaguaareja, mutta nyt harjoitukset suunnittelee FC Hongan kokopäiväinen ammattivalmentaja. Tämän kauden aikana pelaajia myös lainataan puolin ja toisin matseissa ja turnauksissa jotta kaikki oppisivat tuntemaan toisensa.


 

Raketeista, kotkista ja jaguaareista leivotaan ikäluokkajoukkue, jossa on mahdollista harrastaa omatasoista jalkapalloa tuttujen pelikavereiden kanssa. Välillä ehkä ykkösryhmässä, välillä harrastejengissä, mutta aina huippuvalmentajan johdolla.


 

Ikäluokkamalliin siirtymistä on FC Hongassa mietitty jo pari vuotta. Malli tuo useita hyötyjä sekä seuralle, valmentajille että etenkin lapsille.


 

"Valmennus on yhden päävalmentajan käsissä, jolloin toiminnasta tulee yhtenäistä. Kaikki pelaajat saavat hyvän ja johdonmukaisen perusopetuksen ja valmennuksen, oli sitten tavoitteena liigapelaaminen tai ihan vaan kiva harrastus ", sanoo FC Hongan toiminnanjohtaja Pasi Vallenius.


 

Tavoitteena on, että sama päävalmentaja valmentaa ikäluokkaa useita vuosia. Vallenius painottaa kuitenkin, että vanhemmat ovat edelleen hyvin tärkeässä roolissa apuvalmentajina. Ikäluokan päävalmentajan tehtäviin kuuluukin myös valmennuksen ohjaaminen ja tukeminen.


 

Myös hallivuorot on helpompi järjestää koko ikäluokalle samanaikaisesti. Harjoituksista saadaan kaikki teho irti ja päävalmentaja pääsee seuraamaan kaikkia pelaajia.

"Olemme täksi kaudeksi saaneetkin huippuhyviä harjoitusvuoroja", kiittelee Honka 07 Rakettien valmentaja Jari Wallasvaara.


 

Honka 07:n ikäluokkamallin vastuuvalmentajaksi on palkattu juuri 

valmistumassa oleva kasvatustieteen maisteri Kimmo Eronen. Hän on tähän asti toiminut muun muassa Palloliiton Fortum Tutorina ja FC Honka 02:n akatemiajoukkueen päävalmentajana luokanopettajan työnsä ohella. Nyt hän siirtyy FC Honkaan kokopäiväiseksi valmentajaksi.

"Näen ikäluokkamallin laadukkaan junnufutiksen tulevaisuutena, erityisesti isoimmissa suomalaisissa seuroissa. Ikäluokkamallissa pystymme vastaamaan joustavasti pelaajien erilaisiin motivaatiotasoihin niin että toiminnan laatu on kaikilla ryhmillä korkea. Rakennamme toimintaa pitkäjänteisesti koko pelaajapolkua ajatellen, emme esimerkiksi vain vuoden tai parin syklillä", Eronen sanoo.


 

"Jokainen pelaaja on minulle yhtä tärkeä, tasosta riippumatta. Kokopäiväisenä valmentajana saan mahdollisuuden seurata jokaisen pelaajan kehitystä, opin tuntemaan heidän tahtotilansa ja mikä heitä motivoi", hän jatkaa.

Ennen ikäluokkamallia edistyneimmät pelaajat seulottiin harrastetason pelaajista akatemia- ja haastejoukkueisiin. Seulominen tapahtui ns. try out-harjoituksissa. Niissä pelaajien suorituksia arvioivat valmentajat, jotka eivät entuudestaan välttämättä tunteneet pelaajia.


 

Aina pelaaja ei päässyt tavoittelemaansa tasojoukkueeseen.

"Se voi olla kova pala pienelle pelaajalle jos sitä ei toteuteta oikein. Ikäluokkamallissa tähän liittyvästä ongelmasta päästään eroon", sanoo Vallenius.


 

Ikäluokkamallissa ei ole tarvetta järjestää tämänkaltaisia seulomistapahtumia, koska ikäluokan päävalmentaja tuntee kaikki pelaajat ja pystyy siten sommittelemaan kokoonpanoja ilman tasokokeita.


 

Ikäluokkamallissa tasoryhmien rajat ovat myös joustavat. Aiemmin esimerkiksi akatemiaryhmät lyötiin lukkoon koko kaudeksi.

"Ikäluokkamalli mahdollistaa huomattavasti pelaajaystävällisemmän tavan löytää itselleen paras ryhmä niin tasollisesti kuin käytettävissä olevan ajankin mukaan. Pelaajien silmissä tasoryhmien rajat eivät välttämättä ole edes selviä kun harjoitus- ja peliryhmät elävät ja joustavat", sanoo Jari Wallasvaara.


 

Ikäluokkamalli tekee myös joukkueeseen liittymisestä helppoa. Mukaan voi tulla milloin vain, kesken kaudenkin. FC Honka 07 toivottaa uudet pelaajat mukaan. Mukaan mahtuvat niin kokeneemmat pelaajat kuin vasta-alkaneetkin. Joukkueella on parin viikon ilmainen kokeilujakso.


 

Keskiviikkona 29.10 klo 18 järjestetään infotilaisuus Innopolissa (Tekniikantie 14, Otaniemi). Tervetuloa kuulemaan lisää uudesta pelaajaystävällisestä tavasta harrastaa jalkapalloa ja tapaamaan 07 ikäluokan päävalmentajaa Kimmo Erosta!


 

Yhteydenotot ja tiedustelut:

Kimmo Eronen

kimmo.eronen.fchonka@gmail.com

050-3295793


 

Jari Wallasvaara

jari.wallasvaara@gmail.com

050-3390966