Jäsenhuone|Työhuone

Salorannalle myönnettiin Uefa Pro -lisenssi

5.8.2008

FC Hongan naisten joukkueen päävalmentaja Marko Salorannalle on myönnetty Uefa Pro Licence -valmentajalisenssi. Lisenssi todistaa, että valmentaja on suorittanut Uefan hyväksymän ammattivalmentajatutkinnon ja oikeuttaa valmentamaan ulkomailla ammattilaissarjoissa pääsarjatasolla. Marko Saloranta on ensimmäinen FC Hongan valmentaja, joka on saanut Uefan Pro-lisenssin.

Suomen Palloliitto sai vuonna 2002 Uefalta oikeuden myöntää Uefa Pro -lisenssejä. Käytännössä Uefan Pro-lisenssi helpottaa suomalaisten valmentajien liikkumista kansainvälisille kentille. Suomessa lisenssin saanti perustuu jalkapallovalmentajakoulun (JVK) suorittamisen lisäksi kansainväliseen kokemukseen ja päätoimiseen valmentamiseen. Uefa Pro -valmentajia on Suomessa noin 40.
 Tästä lisenssistä suuri kiitos kuuluu Hongalle, joka luotti maalaispoikaan niin paljon, että halusi minut toteuttamaan haastavaa naisten joukkueen projektia. Tämä on ollut loistava paikka kehittyä ja tietysti myös hyvä näyteikkuna lisenssin myöntäjien suuntaan, sanoo Marko Saloranta.
 Myönteinen suhtautuminen Hongassa maajoukkuetoimintaani on antanut minulle paikan oppia kansainvälistä futista. Toivon, että pystyn hyödyntämään sitä Hongan hyväksi Euro-kentillä.
Veikkausliigassa päävalmentajan koulutusvaatimuksena on Jalkapallovalmentajakoulu, eli JVK, mutta eurooppalaisissa pääliigoissa Uefa Pro -lisenssi. Poikkeuksia voidaan toki niissäkin myöntää joksikin ajaksi. Esim. Valioliigan Chelsean viime kauden manageri Avram Grantilta puuttui Uefan Pro-lisenssi, kun hän syksyllä 2007 seurasi tehtävässään José Mourinhoa.